Назад

Безплатни снимки в интернет – селекцията от 13 страхотни сайта

На всеки от нас се е случвало поне веднъж да му се наложи да издирва висококачествени картинки в интернет. Било то, за да направи анонс за предстояща промоция в онлайн магазина си, за да пусне newsletter, за да публикува статия или да замени стара снимка с нова на уеб сайта си.

Причината всъщност не е от такова значение. Важното е, че съществуват доста сайтове, от където бихте могли да си намерите безплатни висококачествени снимки – само трябва да знаете точно къде да гледате и да внимавате за условията при които ще използвате снимките:) Представяме ви селекция от 13 уеб сайта, които ще ви свършат чудесна работа в гореспоменатите начинания.

 

SXC

Може би уеб сайтът stock.xchng е най-познатия пример от всички за място, в което ще намерите безплатни снимки. За да свалите на компютъра си снимките трябва първо да се регистрирате и да обърнете внимание на лицензите. Някои са безплатни ако се използват само за лична употреба. Освен това трябва да внимавате, защото почти всяка една страница с резултати има и платени картинки измежду безплатните такива. Предимство на този уеб сайт е, че има много картинки, които са с висока резолюция и са абсолютно безплатни!

Dreamstime

Dreamstime продава снимки, но ако знаете точно къде да потърсите, ще откриете и секция с безплатни такива. Първоначално трябва да си направите регистрация в уеб сайта, която е безплатна.

iStockphoto

iStockphoto е първият уеб сайт за royalty-free изображения, медийни файлове и елементи за уеб дизайн. Вече повече от 10 години художници, дизайнери и фотографи от цял свят, използват уеб сайта, за да създават, работят и учат. iStockphoto стартира през 2000 г. само с няколко снимки, сега предлага векторни илюстрации, видео, музика и звукови ефекти, Flash, предстои пускане и на лога. Милиони хора разчитат на iStockphoto, заради достъпните цени и изключителното качество. Всички iStock файлове са royalty-free, което означава, че трябва да платите само веднъж и може да използвате файла много пъти.

Photl

За този вече бяхме споменавали преди няколко години в Безплатни снимки от Photol, но няма как да го пропуснем и сега. Можете да изтеглите повече от 40 MB за един ден. Всеки месец уеб сайтът се обновява с между 7000 и 10 000. Всички снимки са направени специално за photl.com. Преди да сваляте картинките ще трябва да си направите абсолютно безплатна регистрация.

Stockvault

Stockvault е чудесно място, в което ще откриете напълно безплатни картинки ако искате да ги изполвате с не комерсиална цел.(напр. за блога ви или за лична презентация.) В този уеб сайт също ще трябва да внимавате кои снимки са безплатни и кои не.

Morguefile

Morguefile изисква регистрация, но тук можете да намерите повече от 10 000 безплатни снимки. Този уеб сайт е много по-добър от някои други като него, защото много лесно могат да се намерят и различат безплатните от платените картинки.

Freepixels

Freepixels е по-малък уеб сайт, с по-малко реклами, но картинките са лесни за откриване и сваляне на компютъра ви (предварително се изисква регистрация). В него има 40 категории със снимки. Абстракции, архитектура, природа, предмети, храна и напитки, пътувания и хора – това са някои от основните категории.

Photogen

Photogen е още един малък уеб сайт, който харесахме,защото въпреки, че има реклами, всички картинки, които излизат в резултатите са напълно безплатни и не са смесени със платени такива. Много е лесен за навигация и сваляне на висококачествени картинки.Изисква се предварителна регистрация в сайта.

Free Images

Free Images е още един уеб сайт, който трябва да запомните, защото не само, че разполага с база от 6000+ картинки, но и можете да ги разглеждате и сваляте абсолютно безплатно, и без акаунт! Търсенето е много бързо, рекламите са ясно обособени, т.е. няма как да ги объркате и по случайност да кликнете на тях, освен ако не искате, разбира се. картинките са лесно откриваеми, т.к. са подредени в конкретни категории.

Texture King

Texture King е уникален сайт, защото разполагат с безплатни снимки на текстури. Ако имате нужда от картинка за фон, подложка, за екран и др., тези са страхотни за тази цел. Още един (почти без реклами) сайт, в който няма нужда да се регистрирате, за да видите или свалите тези картинки (с високо качество).

Every Stock Photo

Това, което прави Every Stock Photo уникален е фактът, че този сайт е търсачка за други безплатни фото сайтове. Той ви дава резултати от stock.xchng, flickr, photoXpress и други.

Nations Illustrated

Nations Illustrated има снимки от цял свят, с база от повече от 7 300 картинки (с различно качество). Повечето са свързани с темата за пътуването, но не ви е необходим акаунт, за да имате достъп до тях, а единствената реклама, която може да ви разсее е от adsense.

Public Domain Pictures

Тук можете да намерите всичко! Много е лесно да разграничите рекламите от безплатните картинки. Снимките са с различни резолюции, а и можете да ги разглеждате и сваляте без регистрация.

 

Безплатни снимки в интернет – селекцията от 13 страхотни сайта
5 (100%) 7 votes


Коментари

 1. 09.11.11 в 16:14

  Киро Аспарухов

  Взехте им леба на сток фотосите ;) Еваларката!

 2. 14.11.11 в 15:04

  Тодор Николов

  Еее браво! Честно казано много пъти ми се налага да ползвам картинки и все се чудя и търся сумати време в интернет някоя по-прилична и безплатна. Тука от вашия списък има сайтове които не стават ама някои от тях са много ОК. Мерси много! Спестихте ми доста лутане из нета ;)

 3. 03.01.12 в 18:10

  ReXTaN

  Благодаря за страхотната статия, някоите ми бяха познати. :)

 4. 27.11.12 в 15:29

  Ema Zambarano

  Interesting website, i read it but i still have a few questions. shoot me an email and we will talk more becasue i may have an interesting idea for you.

 5. 28.03.14 в 19:16

  nataliq filipova

  haresvami tova mnogo

 6. 19.05.14 в 06:53

  milena

  Syper cait

Write a comment