Назад

Живот в социалните мрежи или „на живо“?

Често ли ви се случва да погледнете часовника си и да осъзнаете, че от няколко часа (дни) не сте мръднали от компютъра и чатите с приятел във facebook, споделяте клипчета в профила си, настроения, емот икони, мисли, чувства, снимки, какво сте яли днес, какво ще ядете след малко, какъв е статусът ви (омъжена, разведен, it’s complicated…)? Има и още, да и вие го знаете най-добре. Не се ли стряскате, че пропускате реалния живот, който се случва навън, а не в интернет, онлайн? Възможно ли е да се откъснете и излекувате от пристрастяването и да постигнете баланс между онлайн и истинския си живот? Да, разбира се.

Social media

Все повече сме фокусирани върху документирането и изграждането на историята на нашия живот вместо на самото истинско живеене тук и сега. Всичко се върти около това да се чекираме във Foursquare, да обновим статуса си, да пуснем снимка в Instagram. Вървим по улицата забучили глава в smart phone-а си, от време навреме се блъскаме в хората, и дори подминаваме някой познат, просто защото сме нон стоп онлайн.
Естествено няма нищо лошо в социалните мрежи, но прекаленото, постоянно внимание идва със съответната си цена. Губим фокуса си, защото се разсейваме от прекалено много неща, а проучванията са доказали, че мозъците на повечето хора не се справят добре с мулти таскинга. Не можем да изживеем пълноценно мига ако в същото време го документираме.

Всеки от нас, който има собствен бизнес, и особено хората, които имат малки фирми, не могат да си позволят да игнорират социалните мрежи, дори напротив – трябва редовно да са активни. От друга страна на никой не му се иска да пропусне красив залез, защото се опитва да направи най-добрата снимка, която да постне през Instagram едновременно във Facebook и Twitter. Ето как да намерим така желания баланс.

Избере си позиция и място
Не се лутайте из социалните мрежи, а наблегнете на тези, в които вашата целева аудитория е най-плътно представена. Ако сте от музикалната индустрия, присъствайте в MySpace, SoundCloud. Може да се окаже, че най-подходящата медия за вас е точно Twitter, а не Facebook. Все пак не забравяйте, че количество, не значи качество :)

След като вече сте се спрели на една или две социални мрежи, които са от значение за вашата целева аудитория,  си останете активни и присъствайте само там. Може би ще се изкушите да си направите регистрация и в останалите, само за да си резервирате предпочитаното от вас име, но не ги правете част от вашето ежедневие. Ще са ви необходими само няколко минути, за да си направите акаунт в дадена социална мрежа, но след това преглеждайте и публикувйте по-рядко.

Определете си време за социалните мрежи.
Изберете си интервал от време, в който ще преглеждате, отговаряте, поствате, създавате нови приятелства, присъединявате се към групи и др. Най-добре това да е от 8 до 9 ч. сутринта, още със сядането ви на компютъра и с пиенето на сутрешното ви кафе. (А защо не и от 6 до 7 ч. ако сте ранобудни.) След като свърши този един час започнете да вършите работата си за през деня. Ще видите колко по-продуктивни сте станали и как реално не сте изпуснали нищо.

Дайте си малко почивка.
Откраднете си малко време през деня, в което да изключите всички социални мрежи, напълно. Изключете напомнянията си на телефона, както и затворете отворените прозорци в браузера поне за 15 минути. Ще усетите как изведнъж ще станете много по-фокусирани и продуктивни. Не само ще помогнете на работния процес, но и на личния си живот. Да, изведнъж ще се сдобиете с такъв.

Колко пъти ви се е случвало да излезете на обяд с колеги или приятели и почти през цялото време да сте забучили поглед и пръсти в smart телефона си? Доста позната картинка, нали?
Е, дайте си почивка. Оставете телефона на масата и изключете Wi-fi-я или мобилния си интернет, и започнете да си комуникирате с реалните хора, които стоят и присъстват РЕАЛНО до вас.

Живот в социалните мрежи или „на живо“?
5 (100%) 1 vote


Коментари

  1. 11.06.13 в 09:16

    Todorov

    Направо ми е писнало да обядвам с такива хора. Дори и дъщеря ми, като изляза с нея на разходка и се почва едно пиукане, постоянни sms-и, съобщения…И където и да отидем нон стоп „А чакай и тук да се чекирам“ Едно време само на летището се чекирахме, а сега??? Този свят не знам накъде върви….

Write a comment